Podle ájurvédy musí výživa harmonizovat naše fyzické tělo, naši vitální energii a naši mysl. Dobrá výživa není pouze o konzumaci výživných potravin, ale také o vytváření harmonického prostředí jako podpory pro naši pozornou a klidnou mysl stejně jako pro naši silnou vitalitu a pránu.
Osobní konstituce hraje významnou úlohu ve výživě, neboť ne všechny potraviny působí harmonicky a dávají výživu všem konstitucím. Konzumace potravin, které jsou výživné a působí harmonicky pro vaše tělo, vitál a mysl, bude dodávat pránu vaší osobní konstituci a vytvářet obrovskou léčivou sílu uvnitř vás.
Ájurvéda klade značný důraz na dobré zažívání, během kterého se potrava, kterou jíme, přeměňuje na energii, tkáně a ostatní stavební bloky. Když cítíme, že máme málo energie, schopnost těla přeměnit potravu na energii je slabá. Proto je důležité pomoci tělu zvýšit zažívací sílu, zvanou agni.
Když je zažívací síla neboli „agni“ silná, jsme schopni vstřebat výživu z našeho jídla do našich tkání a vylučovat toxiny, které se v těle hromadí jako „áma“. Podle učení ájurvédy je hromadění ámy v tkáních jedním z hlavních předznamenání nemoci.
Aby se zlepšilo vaše zažívání;
Naše zažívací síla „agni“ může být posílena řadou jednoduchých method.
Potravou pro mé oči je příroda.
Potravou pro můj nos je vůně.
Potravou pro mé uši je duchovní učení.
Potravou pro mou mysl je jasnost.
Potravou pro mé srdce je čistota.
Potravou pro mou duši je Osvobození.
- Sri Chinmoy